Олујно невријеме направило штете великих размјера у четинарским шумама

Занимљиво је примијетити како путем средстава јавног информисања добијамо разне информације о непогодама диљем свијета али је скоро па потпуно незабиљежено прошла вијест о великој олуји која је погодила југоисточни дио Републике Српске и Босне и Херцеговине. Тако смо од нашег колеге Милоша Мирковића добили информације и фотографије које свједоче о великој штети која је настала у протеклом периоду и са којом ће се радници шумарства далеко од очију јавности борити у времену које је пред нама.
Олујно невријеме које је почетком фебруара погодило подручје Вишеграда (али и цијелу регију) почело је око 15 часова 04. фебруара и трајало је током читаве наредне ноћи 05. фебруара. Посљедице олујног вјетра који је достизао јачину и преко 100 километара на час су радници јавног предузећа шумарства уочили приликом обиласка терена 05. фебруара. Уочен је велики број поломљених стабала као посљедица вјетролома и вјетроизвала. Поподне 05. фебруара вјетар је поново почео да јача и достизао је јачину већу него претходне ноћи, а самим тим и нове штете.
Важно је поменути да су четинарске шуме овог подручја претходних дана биле покривене новим слојем снијежног покривача који је у комбинацији са ниским температурама и јаким ударима вјетра довео до ломлјења великог броја стабала. Највеће штете су запажене на сјеверним експозицијама. Прве процјене штете (за подручје рогатичког ШГ) су око 25 000 – 30 000 метара кубних оборених стабала. Информације из Хан Пијеска говоре да је ситуација слична или су чак штете и нешто веће него у рогатичком подручју.
Старији радници шумарства памте олују из 1984. године када су штете биле и веће али су укупно захватиле мању површину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *