Свјетски дан ријека 27.9.2020.

Свјетски дан ријека се обиљежава се од 2005. Канађанин, Марк Ангело, је био покретач обиљежавања дана ријека. Од тада се овај дан обиљежава четврте недјеље сваког септембра када се присјећамо многоструког значаја ријека, настоји се повећати свијест јавности и подстиче се што боље управљање ријекама широм свијета.

Foto: Vrbas, Krmine, Koljanin Dragan.

Овај дан би требао да скрене пажњу на бројне опасности које пријете ријекама као основним водним ресурсима. Човјек својим свјесним и несвјесним дјеловањем у највећој мјери врши уништавање ријека. Њиховим загађивањем долази до угрожавања и изумирања биљног и животињског свијета ријека, али и несташице питке воде која би у будућности могла представљати огроман проблем.

На дан ријека се одржавају многе акције њиховог чишћења, бројни догађаји који укључују провођење времена на ријекама и уживање у њиховој љепоти. Руку на срце, то не би требала бити пракса на само овај дан.

Наша држава је једна од богатијих што се тиче водног потенцијала, па се за њу може рећи да је земља ријека. Босна и Херцеговина је позната по чистим и нетакнутим ријекама са многобројним водопадима изнимне љепоте. Да би то тако и остало неопходно је више бринути о ријекама.

Више информација на: https://worldriversday.com

Овај дан смо одлучили обиљежити мини фото галеријом.

Аутор текста: Биљана Куриџа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *