Дрвеће и заставе: кедар либански и јавор шећерни

На званичним симболима многих држава свијета, заставама и знатно чешће грбовима, налазе се мотиви биљака, и то у виду: дрвећа, грана, цвјетова, вијенаца, снопова житарица, плодова.

Дрво је на заставама и грбовима најчешће приказано без коријена, и тиме симболизује хармонију, јер разне гране полазе из истог дебла. Са друге стране, ако је са коријеном, наглашава снагу. Да би се назначила одређена врста, уобичајено је да се представља карактеристичним листовима или цвјетовима (попут срцоликог листа липе или руже са пет латица, каква је нпр. Тјудорска ружа).

Типски срцолики лист липе

Типски цвијет руже (Тјудорска ружа)

Овим се детаљно бави наука која изучава заставе, а зове се вексилологија, која је до 1957. године сматрана дијелом хералдике, науке о грбовима. 

У првом прилогу ћемо представити либански кедар и шећерни јавор.

КЕДАР ЛИБАНСКИ (Cedrus libani)

Занимљива је чињеница да само једна држава на свијету садржи цијело дрво директно на застави (не у саставу грба на застави), а то је ЛИБАНСКА РЕПУБЛИКА, са добро познатим либанским кедром.

Застава Либанске Републике

Црвене пруге на застави симболизују крв проливену за слободу, а бијела боја – мир и снијег на планинама Либана. Зелени кедар симболизује бесмртност и постојаност.

Либански кедар (Cedrus libani A. Rich.) је цијењен због своје издржљивости, а користио се у: бродоградњи, изради намјештаја, балзамовању, изградњи храмова, кућа, сандука за мумије итд. Коришћен је за израду умјетнина још прије 3000 година. Каже се да кедар не трули и његово дрво се упоређује са Христовим месом, које се никад није распало. Симбол је квалитета у многим цивилизацијама и дијеловима свијета, те разни народи неријетко своје квалитетне аутохтоне дрвенасте врсте називају кедром, иако оне уопште не припадају том роду. Стога је сасвим јасно зашто Либан свој аутохтони кедар истиче на застави, кад „имају среће“ да се дио уског ареала овог четинара налази баш унутар њихових државних граница.

Овај кедар је оромедитеранска врста високог дрвећа, дебелих усправних шишарки и тамних зашиљених четина, густо распоређених на краткорасту. Код нас се гаји у хортикултури.

Либански кедар у природном окружењу на планинама Либана
Шишарке либанског кедра
Четине либанског кедра

Јавор шећерни (Acer saccharum Marshall)

На другој страни планете, лист шећерног јавора (Acer saccharum Marshall) је национални симбол КАНАДЕ, те се од XIX вијека налази и на њиховој државној застави.

Застава Канаде

Боје на застави Канаде симболизују наду, мир и неутралност, а јаворов лист представља (стварно огромне) природне ресурсе ове земље.

Шећерни јавор је врста високог листопадног дрвећа и карактеристичних петорежњевитих листова, чије су јесење боје веома упечатљиве.

Листови шећерног јавора

Плодови садрже двије окриљене сјеменке, које обликом граде полукруг. Расте у чистим и мјешовитим шумама (са буквом и брезама) у источним дијеловима Сјеверне Америке.

Плодови шећерног јавора

Шећерни јавор је назив добио по слатком соку из стабла, који се користи за производњу свјетски познатог јаворовог сирупа.

Јаворов сируп
Плантажа шећерног јавора са постављеним цјевчицама за прикупљање сока из дебла

Текст: Јована Моравац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *