Обиљежен свјетски дан биодиверзитета

У Лакташима, 21. маја 2021. године, у организацији Општине Лакташи и Туристичке организације општине Лакташи, обиљежен је Свјетски дан биодиверзитета. Обиљежавање је одржано у заштићеном подручју Парк шуми “Јелића брдо“, које је смјештено надомак центра насеља Лакташи. Обиљежавању су присуствовали представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и невладине организације Центар за економски и рурални развој – ЦЕРД.

Ученици једног одјељења, 4 разреда, ОШ “Младен Стојановић“ из Лакташа, одржали су пред присутним посјетиоцима, час о значају заштите природе, а затим су се упознали са шумским екосистемом и врстама које у њој живе.

Представник Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, начелнику општине, Мирославу Бојићу уручила је заставу са знаком „ЗАШТИТА ПРИРОДЕ“, као управљачу заштићеног подручја.

Овом приликом јавности је представљена новоизграђена поучна стаза: “Упознајмо шумске врсте“. Дуж шумске стазе кроз парк шуму, обиљежено је 15 врста дрвећа и грмља, са информативним таблама, које садрже: назив врсте, основне информације, занимљивости, приказ ареала и друге податке о врсти.

Дизајн и садржај  информативних табли је дјело нашег Друштва за заштиту природног насљеђа “Арбор Магна“ из Бањалуке, које је на позив Општине Лакташи дало свој значајан допринос овом догађају и новом занимљивом садржају заштићеног подручја Парк шуме “Јелића брдо“.

Tekst: Младен Лунић, дипл. инж. шум.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *