Студенти Шумарског факултета учесници Rufford пројекта „Истраживање и промоција шума племенитих лишћара (Tilio-Acerion) у кањону Црне Ријеке и Угра“

Младе истраживаче и студенте Шумарског факултета Универзитета у Бања Луци, Огњена Лукића и Срђана Билића, подржала је Rufford фондација из Лондона у реализацији пројекта „Истраживање и промоција шума племенитих лишћара (Tilio-Acerion) у кањону Црне Ријеке и Угра“.

Kanjon Crne rijeke
Кањон Угра (фото: С. Билић)

Ова британска фондација која финансира близу 5000 пројеката у преко 150 земаља широм свијета, до сада је у Босни и Херцеговини додјелила 138 пројеката различитих категорија. Идеја финансијера је да пружи помоћ младим истраживачима у реализацији пројеката из области заштите природе и њене промоције.

Пројектне активности вршиће се у кањонима Црне Ријеке и Угра, двије притоке ријеке Врбас за које постоји врло мало података о овом станишном типу, али и о биљном свијету уопште. Низак ниво истражености ова два кањона један је од главних разлога настанка пројекта. Планирано је да пројекат траје годину дана, од јуна 2019. до маја 2020. године, а рад на терену током цијеле вегетационе сезоне. Овај пројекат први у БиХ који се бави овим станишним типом.

Овај тип шума (9180*) препознат је од стране ЕУ (кроз Директиву о стаништима) као приоритетан за конзервацију, а идентификован је на различитим локалитетима у БиХ у пројектима идентификације станишта са Директиве о стаништима у БиХ. У ове пројекте су били укључени и експерти Шумарског факултета те чланови Арбор Магне Ђорђије Милановић, Југослав Брујић и Владимир Ступар, који је уједно и консултант приликом реализације наведеног пројекта.

Планирана је сарадња са Центром за животну средину и Друштвом за заштиту природног насљеђа „Арбор Магна“ у сврху промоције резултата истраживања, те укључивање студената Шумарског и Природно-математичког факултета у Бањалуци кроз презентације и радионице.

Више информација о самом пројекту можете пронаћи на линку:

https://www.rufford.org/projects/ognjen_luki%C4%87

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *