Studenti Šumarskog fakulteta učesnici Rufford projekta „Istraživanje i promocija šuma plemenitih lišćara (Tilio-Acerion) u kanjonu Crne Rijeke i Ugra“

Mlade istraživače i studente Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, Ognjena Lukića i Srđana Bilića, podržala je Rufford fondacija iz Londona u realizaciji projekta „Istraživanje i promocija šuma plemenitih lišćara (Tilio-Acerion) u kanjonu Crne Rijeke i Ugra“.

Kanjon Crne rijeke
Kanjon Ugra (foto: S. Bilić)

Ova britanska fondacija koja finansira blizu 5000 projekata u preko 150 zemalja širom svijeta, do sada je u Bosni i Hercegovini dodjelila 138 projekata različitih kategorija. Ideja finansijera je da pruži pomoć mladim istraživačima u realizaciji projekata iz oblasti zaštite prirode i njene promocije.

Projektne aktivnosti vršiće se u kanjonima Crne Rijeke i Ugra, dvije pritoke rijeke Vrbas za koje postoji vrlo malo podataka o ovom stanišnom tipu, ali i o biljnom svijetu uopšte. Nizak nivo istraženosti ova dva kanjona jedan je od glavnih razloga nastanka projekta. Planirano je da projekat traje godinu dana, od juna 2019. do maja 2020. godine, a rad na terenu tokom cijele vegetacione sezone. Ovaj projekat prvi u BiH koji se bavi ovim stanišnim tipom.

Ovaj tip šuma (9180*) prepoznat je od strane EU (kroz Direktivu o staništima) kao prioritetan za konzervaciju, a identifikovan je na različitim lokalitetima u BiH u projektima identifikacije staništa sa Direktive o staništima u BiH. U ove projekte su bili uključeni i eksperti Šumarskog fakulteta te članovi Arbor Magne Đorđije Milanović, Jugoslav Brujić i Vladimir Stupar, koji je ujedno i konsultant prilikom realizacije navedenog projekta.

Planirana je saradnja sa Centrom za životnu sredinu i Društvom za zaštitu prirodnog nasljeđa „Arbor Magna“ u svrhu promocije rezultata istraživanja, te uključivanje studenata Šumarskog i Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci kroz prezentacije i radionice.

Više informacija o samom projektu možete pronaći na linku:

https://www.rufford.org/projects/ognjen_luki%C4%87

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *