Olujno nevrijeme napravilo štete velikih razmjera u četinarskim šumama

Zanimljivo je primijetiti kako putem sredstava javnog informisanja dobijamo razne informacije o nepogodama diljem svijeta ali je skoro pa potpuno nezabilježeno prošla vijest o velikoj oluji koja je pogodila jugoistočni dio Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Tako smo od našeg kolege Miloša Mirkovića dobili informacije i fotografije koje svjedoče o velikoj šteti koja je nastala u proteklom periodu i sa kojom će se radnici šumarstva daleko od očiju javnosti boriti u vremenu koje je pred nama.
Olujno nevrijeme koje je početkom februara pogodilo područje Višegrada (ali i cijelu regiju) počelo je oko 15 časova 04. februara i trajalo je tokom čitave naredne noći 05. februara. Posljedice olujnog vjetra koji je dostizao jačinu i preko 100 kilometara na čas su radnici javnog preduzeća šumarstva uočili prilikom obilaska terena 05. februara. Uočen je veliki broj polomljenih stabala kao posljedica vjetroloma i vjetroizvala. Popodne 05. februara vjetar je ponovo počeo da jača i dostizao je jačinu veću nego prethodne noći, a samim tim i nove štete.
Važno je pomenuti da su četinarske šume ovog područja prethodnih dana bile pokrivene novim slojem sniježnog pokrivača koji je u kombinaciji sa niskim temperaturama i jakim udarima vjetra doveo do lomljenja velikog broja stabala. Najveće štete su zapažene na sjevernim ekspozicijama. Prve procjene štete (za područje rogatičkog ŠG) su oko 25 000 – 30 000 metara kubnih oborenih stabala. Informacije iz Han Pijeska govore da je situacija slična ili su čak štete i nešto veće nego u rogatičkom području.
Stariji radnici šumarstva pamte oluju iz 1984. godine kada su štete bile i veće ali su ukupno zahvatile manju površinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *