Svjetski dan šuma 21.3.2021. godine

Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije je donijela odluku o uspostavljanju dana šuma 21. marta 1971. radi ukazivanja na značaj drveća i šumske vegetacije. Generalna skupština Ujedinjenih nacija tek je 2012. godine podržala i usvojila ovaj dan kao Svjetski dan šuma.

Prema definiciji FAO-a (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija): ‘Šuma je složena biljna zajednica šumskog drveća koje utiče jedno na drugo, kao i na sredinu u kojoj se nalazi.’

Kultura čempresa (Cupressus sempervirens), Perućica kod Trebinja (foto: J. Brujić)

Blagodati koje nose šume su mnogostruke, utiču na produkciju kiseonika, apsorbciju ugljen-dioksida, prečišćavaju vazduh, značajne su za vodostaj rijeka i izvora vode, najkompleksniji su ekosistem s ogromnim biodiverzitetom.

Šume danas zauzimaju oko 30% površine Zemlje, ali je prethodno više od polovine šuma uništeno krčenjem i sječama. Problem u svijetu, kao i kod nas, jeste to što se na šume gleda kao na sirovinu koju treba iskoristiti, ne vodeći računa o tome šta ćemo ostaviti našim potomcima kao i to kakav efekat na životnu sredinu ima prekomjerna sječa šuma.

Negativni efekti su mnogobrojni i svjedoci smo njihovih pojava. Ogledaju se u povećanoj zagađenosti vazduha, povećanju erozije i klizišta, nestašici pitke vode, smanjivanju biodiverziteta, gubitku staništa za mnoge vrste biljaka, gljiva i životinja.

Piceo-Abieti-Fagetum, zima na Čemernici (foto: J. Brujić)

U Republici Srpskoj oko 54% površine čine šume i šumska zemljišta, te je to najznačajniji prirodni resurs, koji bismo trebali brižljivo koristiti, uz očuvanje i zaštitu.

Opstanak čovječanstva je vezan za šume. Zar nam treba veći razlog za njihovo očuvanje?!

Rusco hypoglossi-Fagetum, Starčevica (foto: J. Brujić)

Priroda nam daje mnogo, vrijeme je da počnemo s uzvraćanjem… Uvećajmo površine šuma-ozelenimo našu planetu!

Tekst: Biljana Kuridža