Европски дан паркова, 24.5.2021. – паркови Босне и Херцеговине

Европа садржи поприличан број заштићених подручја. Броји преко 400 националних паркова.

Национални парк представља подручје који се налази под управом државе и заштићен је већим дијелом од утицаја људи. Према категоријама Међународне унија за заштиту природе (енгл. International Union for Conservation of Nature (IUCN)) национални паркови спадају у другу категорију у којима се управља искључиво са циљем очувања и заштите флоре и фауне и ради рекреације. Као што је већ наведено, Шведска је држава са најстаријим националним парком (Костерватес) док је Исланд држава са највећим националним парком (Ватнајокулл) са површину од 8 100 km2. Ватнајокулл је поред тога што је национални парк уједно и највећи глечер у Европи. На територији Босне и Херцеговине налазе се четири национална парка, а они су  Сутјеска, Козара, Уна и Дрина.
НП Сутјеска основан је 1965. године и уједино је наш најстарији парк, простире се на 17 500 хектара. Налази се на граници Републике Српске са Црном Гором. У њему се налази највиши врх у БиХ, Маглић, са 2386 m.n.v и прашума Перућица.

Национални прак Сутјеска (фото: Ј. Брујић)

НП Козара је основан 1967. у циљу заштите културно-историјских и природних вриједности планине Козаре, простире се по припанонском подручју Унутрашњих Динарида и његова површина је 3 520 хектара.

Национални прак Козара (фото: Д. Кољанин)

НП Уна је проглашен 2008 године, заузима површину од 19 800 хектара. Обухвата подручје  кањонског дијела горњег тока ријеке Уне и подручје кањонског дијела доњег тока ријеке Унац од њеног ушћа у Уну.

Национални прак Уна (фото: Б. Куриџа)

НП Дрина најмлађи парк, основан 2017. године, простире се на 6 315 хектара. Административно припада Сребреници.

Национални парк Дрина (Фото: М. Мирковић)

Парк природе је заштићено подручје, у којима су за разлику од националног парка дозвољене људске активности, али без нарушавања природне равнотеже. Парк природе може да буде природни простор копна или мора са еколошким карактеристикама који су од националне или међународне важности. У Републици Српској имамо 4 парка природе, а то су парк природе Орјен, Цицељ, Уна и Прача. На територији ФБиХ имамо 2 парка природе: Хутово Блато и Блидиње.

Парк природе Орјен проглашен је 1.10. 2020. године, заузима површину од 16 715 хектара. Налази се на територији града Требиња и представља највеће заштићено подручје у РС.

Парк природе Орјен (фото: Ј. Брујић)

Парк природе Цицељ проглашен је 27.9.2018. године, заузима површину од 330 хектара, налази се у општини Чајниче.

Парк природе Цицељ (фото: Ј. Брујић)

Парк природе Уна проглашен је 12.9.2019. године и заузима површину од 2 772 хектара. Подручје се налази на територији општина Нови Град, Козарска Дубица, Крупа на Уни и Костајница.

Парк природе Уна(фото: Ј. Брујић)

Парк природе Прача проглашен је 23.4.2021. године, заузима површину 4067 хектара, налази се на територији општине Рогатица.

Парк природе Прача (фото: М. Мирковић)

Поред националних паркова и паркова природе имамо строге резервате природе; прашума Јањ и Лом, споменике природе, заштићена станишта, заштићени пејзаже те парк шуме.

По површини заштићених природних добара БиХ се налази на посљедњем мјесту у односу на  остале европске државе. Само четри посто територије државе спада у заштићена подручја.  

Текст: Татјана Сабљић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *