Svjetski dan močvara 02.02.2021

Konvencija o zaštiti vlažnih staništa je potpisana u iranskom gradu Ramsaru 02.02.1971. godine te je poznata pod nazivom Ramsarska konvencija, a cilj joj je međunarodna saradnja u zaštiti i razumnom iskorištavanju močvara. Na taj datum od 1997. godine počelo se sa obilježavanjem svjetskog dana močvara koji se sprovodi u vidu raznih predavanja, seminara, akcija čišćenja, takmičenja…

Bardača (foto: J. Brujić)

Močvare se ubrajaju u najugroženije ekosisisteme pa je potrebno podići svjest o njihovoj ulozi i očuvanju. Veoma su značajne za održavanje  biodiverziteta, predstavljaju staništa za ogroman broj ptica, ali pored bogatstva ornitofaunom odlikuju se i brojnim biljnim vrstama, ribama i beskičmenjacima.

Na Ramsarskoj listi zaštićenih močvarnih područja i mi smo imali naš barski rezervat Bardaču koji  je umnogom devastiran i pretvoren u poljoprivrednu površinu. Nesvjestan i sebičan čovjek je najveća prijetnja uništenja bilo kojeg prirodnog bogatstva, a najbolji svjedok je upravo Bardača.

Nestalo Ramsar područje-Bardača (foto: J. Brujić)

U Republici Srpskoj imamo dva močvarno-barska prirodna rezervata; Gromiželj nadomak Bijeljine  i Tišinu kod Šamca.

Gromiželj (oko 830 ha) je 2011. proglašen rezervatom prirode sa više od 400 rijetkih biljnih i životinjskih vrsta od kojih posebnu pažnju privlači endemska vrsta ribe mgrude (Umbra crameri) za koju se smatra da je stara preko 450 miliona godina. Najznačajniji dio močvare je Laketića vir na čijim obalama je pronađena rijetka biljna vrsta močvarna žara.  

 Močvarno-barski kompleks Tišina(oko 200 ha) je 2019. proglašena zaštićenim staništem četvrte kategorije sa oko 300 biljnih i životinjskih vrsta. Čine ga movčare i bare Mala Tišina, Velika Tišina, bara Odmut i povremeni vodotok Žandrak. Oko 70% površine je u privatnom vlasništvu, a u  planu je da se usvoji program upravljanja tim područjem.

Bara Tišina (foto: J. Brujić)

Značaj ovakvih kompleksa pored pomenutog za očuvanje biodiverziteta je hidrološka stabilnost i zaštita od poplava.

Nadam se da će ljudska svijest spoznati značaj močvara za život i  životnu sredinu te da se neće ponoviti slučaj Bardača.

Autor teksta: Biljana Kuridža.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *