Drveće i zastave: kedar libanski i javor šećerni

Na zvaničnim simbolima mnogih država svijeta, zastavama i znatno češće grbovima, nalaze se motivi biljaka, i to u vidu: drveća, grana, cvjetova, vijenaca, snopova žitarica, plodova.

Drvo je na zastavama i grbovima najčešće prikazano bez korijena, i time simbolizuje harmoniju, jer razne grane polaze iz istog debla. Sa druge strane, ako je sa korijenom, naglašava snagu. Da bi se naznačila određena vrsta, uobičajeno je da se predstavlja karakterističnim listovima ili cvjetovima (poput srcolikog lista lipe ili ruže sa pet latica, kakva je npr. Tjudorska ruža).

Tipski srcoliki list lipe

Tipski cvijet ruže (Tjudorska ruža)

Ovim se detaljno bavi nauka koja izučava zastave, a zove se veksilologija, koja je do 1957. godine smatrana dijelom heraldike, nauke o grbovima. 

U prvom prilogu ćemo predstaviti libanski kedar i šećerni javor.

KEDAR LIBANSKI (Cedrus libani)

Zanimljiva je činjenica da samo jedna država na svijetu sadrži cijelo drvo direktno na zastavi (ne u sastavu grba na zastavi), a to je LIBANSKA REPUBLIKA, sa dobro poznatim libanskim kedrom.

Zastava Libanske Republike

Crvene pruge na zastavi simbolizuju krv prolivenu za slobodu, a bijela boja – mir i snijeg na planinama Libana. Zeleni kedar simbolizuje besmrtnost i postojanost.

Libanski kedar (Cedrus libani A. Rich.) je cijenjen zbog svoje izdržljivosti, a koristio se u: brodogradnji, izradi namještaja, balzamovanju, izgradnji hramova, kuća, sanduka za mumije itd. Korišćen je za izradu umjetnina još prije 3000 godina. Kaže se da kedar ne truli i njegovo drvo se upoređuje sa Hristovim mesom, koje se nikad nije raspalo. Simbol je kvaliteta u mnogim civilizacijama i dijelovima svijeta, te razni narodi nerijetko svoje kvalitetne autohtone drvenaste vrste nazivaju kedrom, iako one uopšte ne pripadaju tom rodu. Stoga je sasvim jasno zašto Liban svoj autohtoni kedar ističe na zastavi, kad „imaju sreće“ da se dio uskog areala ovog četinara nalazi baš unutar njihovih državnih granica.

Ovaj kedar je oromediteranska vrsta visokog drveća, debelih uspravnih šišarki i tamnih zašiljenih četina, gusto raspoređenih na kratkorastu. Kod nas se gaji u hortikulturi.

Libanski kedar u prirodnom okruženju na planinama Libana
Šišarke libanskog kedra
Četine libanskog kedra

Javor šećerni (Acer saccharum Marshall)

Na drugoj strani planete, list šećernog javora (Acer saccharum Marshall) je nacionalni simbol KANADE, te se od XIX vijeka nalazi i na njihovoj državnoj zastavi.

Zastava Kanade

Boje na zastavi Kanade simbolizuju nadu, mir i neutralnost, a javorov list predstavlja (stvarno ogromne) prirodne resurse ove zemlje.

Šećerni javor je vrsta visokog listopadnog drveća i karakterističnih petorežnjevitih listova, čije su jesenje boje veoma upečatljive.

Listovi šećernog javora

Plodovi sadrže dvije okriljene sjemenke, koje oblikom grade polukrug. Raste u čistim i mješovitim šumama (sa bukvom i brezama) u istočnim dijelovima Sjeverne Amerike.

Plodovi šećernog javora

Šećerni javor je naziv dobio po slatkom soku iz stabla, koji se koristi za proizvodnju svjetski poznatog javorovog sirupa.

Javorov sirup
Plantaža šećernog javora sa postavljenim cjevčicama za prikupljanje soka iz debla

Tekst: Jovana Moravac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *