Obilježen svjetski dan biodiverziteta

U Laktašima, 21. maja 2021. godine, u organizaciji Opštine Laktaši i Turističke organizacije opštine Laktaši, obilježen je Svjetski dan biodiverziteta. Obilježavanje je održano u zaštićenom području Park šumi “Jelića brdo“, koje je smješteno nadomak centra naselja Laktaši. Obilježavanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i nevladine organizacije Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD.

Učenici jednog odjeljenja, 4 razreda, OŠ “Mladen Stojanović“ iz Laktaša, održali su pred prisutnim posjetiocima, čas o značaju zaštite prirode, a zatim su se upoznali sa šumskim ekosistemom i vrstama koje u njoj žive.

Predstavnik Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, načelniku opštine, Miroslavu Bojiću uručila je zastavu sa znakom „ZAŠTITA PRIRODE“, kao upravljaču zaštićenog područja.

Ovom prilikom javnosti je predstavljena novoizgrađena poučna staza: “Upoznajmo šumske vrste“. Duž šumske staze kroz park šumu, obilježeno je 15 vrsta drveća i grmlja, sa informativnim tablama, koje sadrže: naziv vrste, osnovne informacije, zanimljivosti, prikaz areala i druge podatke o vrsti.

Dizajn i sadržaj  informativnih tabli je djelo našeg Društva za zaštitu prirodnog nasljeđa “Arbor Magna“ iz Banjaluke, koje je na poziv Opštine Laktaši dalo svoj značajan doprinos ovom događaju i novom zanimljivom sadržaju zaštićenog područja Park šume “Jelića brdo“.

Tekst: Mladen Lunić, dipl. inž. šum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *